Neljä syytä, miksi teidänkin firmassa tarvitaan HR.

Miksi HR?

Aluksi: HR ei sitten tässä tarkoita HuviRetkeä, HenkiReikää tai Henkilöstön Rahakassaa.

Wikipediassa HR:n kerrotaan tarkoittavan yhtä kuin ”joukkoa ihmisiä, jotka muodostavat organisaation, liike-elämän, teollisuuden tai talouden työvoiman. Suppeampi käsite on inhimillinen pääoma, yksilöiden hallitsemat tiedot ja taidot.”


Ja mitä tämä tarkoittaa suomeksi? 

Tästä päästäänkin suoraan syyhyn numero 1.

Me Arctic HR:llä sanoisimme HR:n olevan firmassa se taho, joka pitää koko talon pystyssä. Jokaisen talon – niin pienen kuin suuren, uuden tai vanhan – pohja, perusteet ja prio 1 ovat työntekijät ja yrityskulttuuri. Ja jos ei vielä teillä ole niin lue nyt ihmeessä eteenpäin.

Sillä kun pohja ei ole kunnossa, jää lopulta jäljelle vain kaatuvia seiniä.

Yrityskulttuuri voi osalle olla kalskahtava jargontermi, mutta siitä ei suotta jauheta. Se ihan oikeasti on yhtä kuin kaikki. Kaikki toimet mitä tehdään sisäisesti, joka ikinen kulma yrityksen toiminnassa, näkyy nimittäin ikkunoista ulos.

Hyvä HR auttaa miettimään, mitkä ovat yrityksen kulmakivet: millainen työpaikka halutaan parhaille osaajille tarjota? Entä miten heidät saadaan pysymään talossa? Ja sitten käytännössä toteuttaa reitin tahtotilaan.

Syy numero 2

Ehkä olet itse talon pystyttäjä, toimari tai muu dirikka, ja olet tähän asti lukiessasi miettinyt, että ”kyllä mä tänkin hoidan”. Startatessa moni CEO ajattelee kunnia-asiakseen dream teamin kasaamisen ja siitä huolen pitämisen.

Vastuita ja niiden myötä murheita ja miljoonia hoidettavia asioita tulee kuitenkin koko ajan enemmän.

Tietyn kasvupisteen jälkeen toimarilla ei olekaan enää aikaa käydä yksitellen asioita läpi jokaisen työntekijän kanssa. Työtaakkaa olisi kiva jakaa luottotyypille. HR-asiantuntija on parhaimmillaan juuri se kaivattu ylimääräinen käsi. Vahva HR-asiantuntija ymmärtää bisnestä kokonaisvaltaisesti, ja pystyy siten tarjoamaan arvokasta tukea johdolle.

Syy numero 3

HR:ltä pitää riittää tukea annettavaksi myös työntekijöille. Työntekijät kaipaavat suoran nimen, kehen olla yhteydessä, kun mitä vaan haasteita tai kysyttävää omaan duuniin tai työsuhteeseen liittyen tulee. Kasvoton hr@meidänfirma.fi meiliosoite ei oikein tunnu helposti lähestyttävältä tai inhimilliseltä palvelulta.
Sanana palvelu onkin tosi tärkeä muistaa tässä kohtaa.

HR on kuin firman sisäinen, vaativamman tason exclusive-asiakaspalvelu. Hyvä HR kohtaa ihmisen, kuuntelee, ja tekee sen minkä lupaa.

Syy numero 4

Rekrytointi, työsopimus, palkkaneuvottelut, perehdytys, työvälineet.
Matkalla osaamisen tukemista, sitouttamista, palkitsemista, ehkä työhyvinvointi- tai työterveysasioita, perhevapaita, mitä vain muita tilanteita mitä (työ)elämä voi mukanaan tuoda.

Ja sitten, ehkä yllättäenkin: irtisanoutuminen, työsuhteen päättäminen, osaamisen siirtäminen ja dokumentointi, lähtöhaastattelu, työtodistus.. Lähtö voi tulla myös yt-neuvotteluiden myötä.

Lopulta kierros alkaa alusta. Rekrytointi, työsopimus…

Työsuhteiden elinkaaressa on monta vaihetta. Ja aika monta hoidettavaa juttua. Joutuu usein myös kääntymään sellaisen kalskealta kuulostavan asian kuin työsuhdelainsäädännön puoleen.

Ei tarvitse varmaan kauheasti enempää perustella, että ihan kaikkien parhaaksi on, kun näitä asioita hoitaa juuri kyseisiin tehtäviin keskittynyt ammattilainen. 

Jäitkö kaipaamaan sitä perinteistä +1 syytä?

Sitä ei ole tässä blogipostauksessa luvassa.
Voit sen sijaan kääntyä puoleemme.

Keskustelemme kanssasi mielellämme lisää siitä, mikä juuri teidän firman tilanteessa on tarpeeksi vahva syy panostaa HR:ään.


Elina Iso-Markku

Toimitusjohtaja
040 543 5228
elina@arctichr.com

Previous
Previous

Arctic HR kasvukumppanina – CASE Upsert Oy

Next
Next

Skunkworks Games luotti Arctic HR:n osaamiseen